Som student pleide jeg å si at nå er det nytt år med nytt semester, nye fag, nye bøker og nye muligheter til å gjenta gamle feil.
Folk har kanskje erfaring med at nyttårsforsetter ikke blir noe av og at det nye årets muligheter skusles bort. Jeg har ingen mirakelkur som med et skal klare å få deg til å holde nyttårsforsettene denne gangen. Jeg skal likevel driste meg til et par tips.
Ved å gjenta forsøkene så vil sannsynligheten for å lykkes øke. Du vil også oppnå en bedring i den perioden du rent faktisk klarer å holde nyttårsforsetter. Det er faktisk en fremgang. Det at du ikke har lykkes helt tidligere er derfor ingen grunn til ikke å forsøke igjen.
Lag nyttårsforsetter som er realistiske. Om nødvendig så lag nyttårsforsetter som er helt enkle, men som likevel har effekt.
For å bedre økonomien kan et par enkle nyttårsforsetter være å sette opp et budsjett og en fast spare avtale.
Arbeidet med budsjett vil tvinge deg til å få en oversikt over hva pengene går til. Det vil for mange avdekke uventet sløsing. Dette alene vil føre til at forbruke blir redusert helt av seg selv. De som grøsser bare ved tanken på ordet budsjett og aldri vil tenke på å «leve på budsjett» bør like vel skaffe seg denne oversikten. Du trenger ikke planlegge på forhånd bruken av hver eneste krone.. Det viktigste er arbeidet med å se hvor pengene går og vil du ikke stramme inn så lager du bare et budsjett som er identisk mede det pengeforbruket du rent faktisk har. Dersom inntektene ikke er høye nok til å dekke det forbruket du har er det ingen vei utenom. Da må forbruke ned. Det å øke inntekter vil for mange ta tid og ha begrenset effekt.
Det viser seg at de som har en fast spareavtale typisk sparer mer enn andre. Det blir lettere når pengene automatisk går ut av lønningsdagen enn om du bare sparer sporadisk.
Usikkerhet rundt hvor du skal ha sparepengene bør ikke hindre sparing. Spar på en høyrentekonto til du finner ut hva som passer deg best.
Sjekk også ut de artikler jeg har skrevet her om sparing i bank, fond, pensjon og BSU.