Jeg har tanker om å selge meg ut av fond 1. kvartal 2016 og fokusere på nedbetaling av gjeld. Dette virker fornuftig siden jeg håper å kunne gå ned til 60 % stilling i 2017. Den investeringsstrategien jeg bruker der investeringene i fond gires opp har så høy risiko at det virker fornuftig å tone ned risikoen frem til jeg går ned i stilling.
Det er foreslått å øke skatten på gevinster i aksjemarkedet til 28,75 % fra 1.januar 2016. Spørsmålet blir om jeg heller burde selge meg ut i år. Ved å selge ut tidlig taper jeg avkastning, men sparer skatt.
La oss se på verst tenkelig utfall, der alt som selges er gevinst og at vi ser bort i fra skjermingsfradraget.
Salg på 100 i år gir 27 i skatt og jeg sitter igjen med 73. Selger jeg neste år blir skatten 28,75 og jeg sitter igjen med 71,25. Tapet blir dermed 3,75. Siden gevinster beskattes med 28,75 % må investeringen øke med 5,26 for å dekke den ekstra skatten. Det er bare gevinsten som beskattes. Det byr at hvis 50 % av beholdningen er gevinst så trenger du bare en økning på 2,63 for å gå i pluss. Jeg sjekket min Nordnetkonto og der er det kun 5,1 % i urealisert gevinst. Jeg trenger bare en verdiøkning på 0,27 % for å dekke skatten. Skattemessig gjør det ingen forskjell om jeg selger nå eller i slutten av desember. Det korrekte er å se på verdiøkningen fra slutten av dette året og frem til jeg selger . Ved å vente til neste år får jeg et år tilmed skjermingsfradrag og jeg får skatten utsatt et år. konklusjonen min er at det for meg ikke skattemessig gunstig å selge ut tidligere en planlagt. Hvis en stor andel av beholdningen er urealisert gevinst kan det være skattemessig gunstig å selge sent i desember istedenfor tidlig januar, men du trenger ikke mye avkastning for å dekke opp tapet.
Grunnen til at jeg har så lav andel urealisert gevinst er at jeg solgte mye fond tidligere i år, kjøpte noe i nye fond august og september. Jeg har også foretatt noen fondsbytter.
Statsbudsjettet skal vedtas innen 15. desember. Frem til da skal Stortinget behandle forslaget. Siden Regjeringen ikke har flertall vil det bli forhandlet frem endringer. Den prosessen kan også føre til at de opptager flere forhold de ønsker å rette på. Vi må bare vente å se hva resultatet blir. Jeg ser ingen grunn til å gjøre endringer på grunnlag av dette forslaget.