Det brukes mye penger på mat og drikke. Ser en på det en bruker totalt i dagligvareforretninger og når en går ut og spiser, så utgjør det faktisk ganske mye. Det er også ofte en av de utgiftene det er lettest å kutte. Det fleste vil gjerne spise god og sunn mat og gjerne også ha et sosialt liv. Men den harde og for noen brutale virkeligheten er at en må begrense det til hva en faktisk har råd til. Hvor langt en vil gå må en selvfølgelig vurdere selv. En mulighet er å prøve å stramme inn i en periode for å se om et lavere forbruk virkelig er så ille. Klarer du da å betale ned gjeld vil du senere ha mer penger å bruke slik at du ikke trenger ha lavt forbruk permanent. Ofte er det vaner som gjør at en tror at slik må det være for å ha et akseptabelt liv. Det kan en teste ut ved å prøve å redusere forbruket en uke eller en måned.
Spise ute
Det å spise ute er praktisk. Det gjør at en kommer ut isteden for å bare være hjemme. Men det er dyrt. Se igjennom hvor ofte du spiser ute. Du finner det lett på kontoutskriften eller kredittkortregningen. Du kan da velge ut noe av dette å bestemme deg for kutte det ut og heller spise hjemme. Da vil du ofte finne ut at savnet ikke er like stort som du tror. Det er flere måter å begrense det på. Du kan sette av et bestemt budsjett eller begrense det til et bestemt antall dager. Spiser du ute ofte kan du eventuelt bestemme at de og de dagene skal du spise hjemme.
Dagligvarer
Ved å tenke igjennom hva du skal kjøpe og hva du ikke skal kjøpe går forbruket ned. En praktisk måte å gjøre dette på er å ikke handle hver dag. Du kan handle en gang i uken eventuelt redusere det til 2-3 ganger i uken. Da blir du nødt til å tenke igjennom hva du skal kjøpe. Da får du et mer bevisst forhold til hva du kjøper. Det reduserer forbruket. Det er også slik at en gjerne blir frister til å ta med litt mer enn det som var planlagt. Det problemet blir redusert hvis du handler sjeldnere.
Bonuser og rabatter
Dette er faktisk ikke det viktigste, men kan gi noe ekstra. Jeg får 4 % på alt jeg kjøper av dagligvarer.
Jeg bruker kredittkort fra Ya bank som gir 3 % bonus på dagligvarer. Jeg er også medlem av trumf som gir 1 % i trumfpoeng. Jeg registrerte kredittkortet hos trumf slik at jeg får trumf poeng automatisk når jeg drar kortet. Jeg er også medlem av Coop. Der får jeg 1 % utbytte. Jeg betaler med kredittkortet og får 3 % bonus i tillegg. Dette betyr at uansett hvor jeg kjøper dagligvarer får jeg 4 %. Dette gjør at jeg handler der jeg vil uten å la meg styre av rabattene. Jeg får 4 % uansett. Jeg får også kuponger fra Coop. Jeg har bare to regler for bruk av slike kuponger.
- Jeg bruker alltid kupongen for en gratis vare.
- Jeg bruker bare kupongen for en vare jeg uansett ville kjøpt.
Konsekvensen av disse reglene er at de fleste kupongene ikke blir brukt, men det får så være. Det viktigste er å holde forbruket nede.
Når jeg summerte opp alt jeg brukte på dagligvarer og alt annet jeg kjøpe av mat og drikke lå det gjerne på opp mot 7300 i måneden. I desember ble det hele 7500 kr. Nå har jeg et budsjett på 5000 kr i måneden og klarer fint å ligge under det.
Jeg bruker sannsynligvis alt for mye penger, men er fornøyd med å ha kuttet så mye. klarer jeg å holde dette gjennom sommeren skal jeg se om det er mulig med mer kutt. Det er ikke noe poeng i å gå forlangt, men heller finne et realistisk nivå.
De som strammer inn for mye på en gang risikerer å sprekke og så gi opp. Ta et skritt av gangen.
Hvordan er det med ekstra innbetalinger utenom fakturaen for Ya Bank? Har kredittkort fra Trumf Visa, og da får jeg noen kr ekstra spart på trumfen. Ser at jeg kan spare enda mer med kredittkortet fra Ya Bank.
Du kan betale inn når som helst. På baksiden av kredittkortet står det et vanlig 11 sifferet kontonummer du kan bruke ved innbetaling. Du trenger ikke oppgi noe KID eller referansenr. ved innbetaling.