SAS Eurobonus er et gratis fordelsprogram der du tjener poeng som så kan brukes til å kjøpe flybilletter med SAS og Widerø.
Betaler du en billett med Eurobonus-poeng må du betale skatter og avgifter i tillegg. Med Eurobonus-poeng vil en flyreise koste et fast antall poeng avhengig av hvor du reiser.
For de billigste billettene koster det 10.000 poeng innen lands, 20.000 mellom nordiske land, 30.000 mellom Norden og andre europeiske land. Reise mellom andre land i Europa koster 50.000. Langdistanseflygninger til/fra USA og Asia koster 60.000 poeng.
Fra og med 1. desember reduserer SAS antall poeng som opptjenes på reiser. Spesielt er reduksjonen stor på de billigste billettene.
Ved flygninger i Norden og Baltikum tjener du fra 100 til 1000 poeng per enveisreise. I Europa ellers er det fra 100 til 2000 poeng.
Til USA og Asia varierer det noe avhengig av hvor du reiser. De billigste billettene gir kun 200 eller 240 poeng, mens de dyreste gir fra 9000 til 12.000 poeng.
Etter denne endringen vil de som bruker de billigste billettene finne det vanskelig å tjene opp nok poeng til å kunne kjøpe billetter. I verste fall må du reise 25 eller 50 ganger for å ha nok poeng til en tur-retur billett innenlands. De som reiser veldig mye vil ofte velge dyrere billetter og da blir opptjeningen noe bedre.
Dersom du ikke har nok poeng kan du kjøpe ekstrapoeng som selges i bulker på 1000 poeng og koster 200 kr. Det betyr en pris på 5 poeng pr. krone. Ikke gjør det.
Er du medlem av trumf så kan trumfpoengene veksles inn i Eurobonus-poeng. Da får du 10 poeng for hver krone. Du kan sette opp automatisk veksling når saldoen når et visst nivå. Da får du 15 poeng pr. krone.
Handler du dagligvarer i en trumftilknyttet butikk og betaler med Trumf Visa får du 2 kr i trumf-poeng for hver 100 kr. som kan veksles om til 30 Eurobonuspoeng. Bruker du Shell Mastercard får du 1 kr i trumf-poeng for hver 100 kr du handler på alle kjøp som så kan veksels inn i 15 Eurobous-poeng.
Den mest vanlige måten å opptjene poeng på er ved å bruke kredittkort som Amex eller DNB Mastercard. Kredittkortene vil ofte gi fra 10-30 poeng for hver 100 kr du bruker. Det betyr at du får en tur til USA hvis du har et forbruk på 200.000 til 600.000 kr. Noen av kredittkortene vil la deg kjøpe en eller to billetter til halvparten av normal poengpris hvis du har et høyt nok forbruk. Ulempen med de kortene er at de enten koster penger eller gir lav opptjening på varekjøp. Det er åpenbart at disse kortene er best egnet for de som reiser mye og har et høyt forbruk.
American Express tilbyr tre kredittkort som gir Eurobonuspoeng.
SAS Amex Elite, SAS Amex Premium, SAS Amex Classic. Hovedforskjellen mellom disse kortene er månedsgebyret og hvor mye Eurobonuspoeng som opptjenes. SAS Amex Elite koster 335 kr pr. måned og gir 20 poeng for hver 100 kr i varekjøp. SAS Amex Premium koster 85 kr pr. måned og gir 15 poeng for hver 100 kr i varekjøp. SAS Amex Classic koster 0 kr pr. måned og gir 10 poeng for hver 100 kr i varekjøp. Det er ingen øvre kredittgrense. Du blir fakturert for hele beløpet.
SEB tilbyr tre SAS Mastercard.
Alle kortene har årsavgift og tilbyr bonusopptjening og forskjellige fordeler.
SAS Mastercard koster 345 kr i året. (172,50 kr første året). Du får 10 poeng for vanlige varekjøp pr 100 kr. Kjøp i utenlandsk valuta gir 15 poeng pr 100 kr. kjøp av billetter å nettsiden til SAS gir 20 poeng pr 100kr.
Mastercard Premium koster 1495 kr i året. ( Diamantmedlem betaler 750 kr). Du får 15 poeng for vanlige varekjøp pr 100 kr. Kjøp i utenlandsk valuta gir 20 poeng pr 100 kr. Kjøp av billetter å nettsiden til SAS gir 25 poeng pr 100 kr. Kortet gir 10.000 poeng i velkomstgave og 1000 poeng hver måned korte er i bruk.
Du bør bruke litt tid på å sette deg inn i alle mulighetene bonusprogrammet og kredittkortene gir. Jeg har langt i fra tatt med alt i denne artikkelen her.
Hvis du ikke vet at du reiser mye kan en god start være å velge et gratis kort og eventuelt oppgradere senere. Et valg du også må ta er om du vil ha bare ett kort eller flere kort som brukes for å få mest mulig poeng.
De som har lest på amerikanske nettsider om folk som får veldig mange gratisturer bør forstå at det er annerledes i USA. Det som er spesielt i USA er at enkelte kort har svært gunstige introduksjonstilbud til de som bruker kortet mye. De gjør at de med høy inntekt og høyt forbruk kan tjene mye på å bytte kort. De beholder kortet så lenge introduksjonstilbudet varer for så å si opp kortet. Så venter de på neste tilbud. Dette fungerer i USA med mange banker og hyppige introduksjonstilbud.
I Norge fungerer det ikke slik. De som har et høyt forbruk og reiser mye vil kunne få noen gratisturer. Men det betyr bare at de totale kostnadene de har blir litt lavere. Det er alltid lurt å betale minst mulig. Men skal du bygge formue så er det mye viktigere å redusere forbruket. Hvis du blir for opptatt av å opptjene poeng kan det i verste fall føre til økt forbruk og da går det galt.