Jeg ble kunde i Bank 2 sommeren 2010. Det var den eneste banken jg kunne finne som ikke hadde årsavgift på bankkort. Jeg har aldri blitt belastet gebyrer. I alle fall helt til nå nylig. I desember ble jeg belastet gebyr for avtalegiro. De tar et gebyr på 2 kr. Det har stått i prislisten i flere år, men jeg har ikke blitt belastet noe før nå i desember.
Gebyrer er først og fremst et irritasjonsmoment. Det kommer til å koste meg 124 kr i året. Jeg er ikke spesielt lysten på å bytte bank bare for dette. Foreløpig blir jeg ikke belastet årsavgift for bankkort. De har innført årsavgift på 275 kr for noen år siden, men jeg har ikke blitt belastet noe. Kommer det så må jeg virkelig vurdere en annen bank.
Før i tiden ville dette vært noe jeg var opptatt av. Nå er jeg litt mer selektiv i forhold til hva jeg velger å bruke tid og krefter på. Det kan selvfølgelig hende jeg bytter bank en gang, men jeg kommer ikke til å bruke mye tid på å sjekke alle mulige banker og gebyrer på lønnskonto.
Det vil uansett bli lite kostnader siden jeg betaler regninger i nettbank og bruker kort hovedsakelig innenlands.
Det er forskjell på banker og noen banker tar et og annet gebyr for utenlandsbetalinger og kontantuttak i utlandet og eventuelt i Norge. Med mitt bruk og transaksjonsvolum vil det uansett koste lite.
Vil du spare penger på en brukskonto er det enkelt. Betal regninger på nett. Bruk kort når du handler. Trenger du kontanter tar du det ut i butikken når du handler. gjør du dette spiller det ikke så stor rolle hvilken bank du bruker.
Det kan bli noe annerledes for de med mye forretningsforbindelser i utlandet, dyre utenlandsreiser, høyt transaksjonsvolum og en høy saldo på kontoen. Men denne gruppen mennesker vil ha såpass mange andre kort og tjenester tilgjengelig at betingelsene på lønnskontoen blir mindre viktig.
Skal du vurdere banktjenester bør hovedfokuset være på de største utgiftene som boliglån, billån og kredittkort.
Gebyrer ved fondssparing og pensjonsordninger betyr mye. Gjør noe med de kostnadene før du bekymrer deg for om valuta påslaget på bankkortet er 1,75 % eller 2 %.
Du kan ikke tenke økonomi bare når du kjøper ny bolig eller ny bil. Du må selvfølgelig også tenke på de små daglige utgifter. Men det går en grense et sted. Det er en forskjell på å sløse bort 50 kr dagen på unødvendige kjøp og en krone eller to i gebyr noen ganger i måneden.
Det er ikke nødvendigvis en effektiv bruk at tid å bytte bank ofte for å spare et par hundre lapper i året.
Det kan være fornuftig å ha en konto med kort til kjøp og en separat konto til regninger. Men dette handler om å gjøre det enklere. Det blir mye styr hvis en optimaliserer ved å ha en bank til regninger en bank til vanlige kjøp og en annen bank til alt som har med utlandet å gjøre. Skal en så i tillegg flytte penger mellom disse bankene for å utnytte renteforskjeller så blir det mye styr. hvis en så på toppen av de hele skal flytte til nye banker når en finner et litt bedre tilbud så blir det hele meningsløst.
Det handler om å finne en balanse mellom å gjøre det enkelt å det å få et best mulig resultat.
Paula Pant skriver en artikkel om verdien av å forenkle på bloggen Afford Anything. Jeg legger nok mer vekt på å optimalisere enn det hun gjør, men forsøker å finne en fornuftig balanse.
2 kroner i gebyr for avtalegiro er i seg selv ikke nok til at jeg gidder gjøre noe.
Jeg har begynt å bruke appen Payr for å betale regninger, plutselig fikk jeg betalt bonus fra kredittkort for å betale regninger (føles litt som omvendt gebyr). Skrev litt om det i siste innlegg om økonomisk raid: https://aksjebloggen.com/9732-2/
Tusen takk for nyttig informasjon. Jeg har ingen smarttelefon og har derfor ikke satt meg inn diverse apper.
Jeg har også begynt å bruke Payr til å betale regninger med. Får cashpoints hos Norwegian hver gang 😀 før fikk man det hos vipps også, men no har de dessverre fjernet den muligheten hos bank Norwegian. De gjør vel det hos payr etterhvert også