Leser man en del nettsider om det å tjene penger vil en ofte finne regneeksempler. Meningen med eksemplene er f. eks å vis hvor mye du kan spare opp over tid. Da legger de gjerne inn at du sparer en viss prosentandel av lønna og gjerne øker den gradvis. De legges så inn en viss årligavkastning og antall år og vips så får du et stort tall når du blir pensjonist. Slike utregninger er selvfølgelig interessante. Det interessante er ikke nødvendigvis hvilke tall du ender opp med, men hvordan sluttresultatet endres når du endrer forutsetningene. Men ofte lages det ikke modeller der du kan endre variablene og da blir det bare en lek med tall der forfatteren setter i tall som forfatteren synes passer. Da kan forfatteren få nøyaktig det resultat han ønsker. Da blir det bare en morsom lek med tall. Ofte henvises til historisk avkastning på 8 % i aksjemarkedet. Men avkastningen du får vil være avhengig av hva du investerer i, når investeringene foretas og hvilken periode. Pengene blir ofte investert når pengene er tilgjengelig. Hvis du tilfeldigvis har mye penger å investere etter at kursene har steget mye får du en lavere avkastning enn om du kunne investert tidligere. Avkastningen i aksjemarked kan selv over lengre perioder som 10-20 år avvike mye fra 8 %. Det er også vanskelig å vite hvor mye du kan investere hver måned de neste 30 årene. Lønnsutvikling, kostnader, skatt og andre forhold er vanskelig å spå. når det bare blir vist et regneeksempel så er det bare en morsom lek med tall. Det du trenger er en modell der du kan legge inn variable selv. Da kan du se hva som skjer hvis du sparer litt mer, jobber eller får høyere avkastning. Men hvis du liker morsomme regneeksempler kan du få ett her.
Hvor mye må du spare hvert år får å ha 10 millioner oppspart i løpet av ti år? Svare er enkelt og sjokkerende: 750 kr. Ja jeg skal gjenta det. Hvis du setter inn syvhundre og femti norske kroner i begynnelsen av hvert år i ti år vil du tilslutt ha ti hvordan dette er mulig? Det går hvis du får 145,4 % årlig avkastning. Det er selvfølgelig helt urealistisk, men det var faktisk det jeg fikk på mine investeringer i 2013. Det er virkelig morsomt å leke med tall.
Morsomt innlegg!
Takk! Det er morsomt å leke med tall. Resultatet man får kan bli hva som helst, helt avhengig av hvilke tall en tilfeldigvis velger å bruke.