Partene ble i natt enige om ny tariffavtale. Statsansatte får 1,15 % økning fra 1. mai. Det er satt av mye til lokale forhandlinger. Det var nettopp spørsmålet om lokaleforhandlinger som var grunnen til at det ble brudd. Fagforeningene vil ha mest mulig sentralt, mens staten ville ha nesten alt ved lokale forhandlinger. Nå har de blitt enige om et oppgjør der omtrent halvparten skal forhandles lokalt. Det er satt av 1,5 % til lokale forhandlinger med virkning fra 1. juli. Ved lokale forhandlinger vil det være en del som ikke får noe. De vil i praksis få en nedgang i reallønna. Det eneste råd jeg kan gi er at alle fagorganiserte tar kontakt med foreningen for å fremme krav ved lokale forhandlinger.
De var også uenige om pensjon, men det løste de typisk nok ved å bare utsette det.
Selv om jeg ikke hadde ventet å få mye ved dette oppgjøret er det skuffende lite. Jeg får rundt 200 kr mer netto i måneden. Jeg skal se hvilke muligheter jeg til å få noe mer.
Protokollen og nye lønnstabeller finnes på nettsidene til LO Stat. Det som gjenstår nå er ur-avstemming blant fagforeningene og at avtalen godkjennes av Stortinget. Det regner jeg med går greit.
Da har vi to tariffavtaler, en for Akademikerne og en for de andre (UNIO/YS/LO). Jeg jobber innenfor HR innenfor en stor statlig virksomhet og må si jeg er spent på hvordan lokale forhandlinger skal håndteres med to ulike potter. En annen ting er nytilsettinger. Nå må vi jo spørre hvor folk er organisert allerede før de er tilsatt før vi kan plassere i riktig lønnstabell siden f.eks. lønnstrinn 50 nå har to ulike årslønner. Vel, vi får se på det som et bidrag til effektiviseringen av offentlig sektor!
Det blir åpenbart en utfordring. Nå er det da strengt tatt to forskjellige lønnstabeller. En ting er å holde oversikt over hvem som er med i Akademikerne, men vanskeligere blir det å håndtere at et lønnstrinn har ulik verdi. Det er mulig en på sikt må gå bort i fra ordningen med lønnstrinn.